Zdravím všechny bramboráře.
Dočetl jsem se, že budu muset koupit novou motolékárničku, vozit s sebou minimálně jednu náhradní pojistku a reflexní vestu.
S tou reflexní vestou se mi to zdá trochu uhozený. Jezdíte s ní???Co vy na to
ja ted pres zimu jezdim ve veste dobrovolne... Plechovkari si odvykli potkavat motorky, tak aspon timto zpusobem se snazim mit se rad Jinak pokud jedu nekam dal, mam nepromok, ktery ma refl. vestu integrovanou - do spatneho pocasi a snizene viditelnosti super.
I cesta je cíl!
Dračice F800GS a obývák s postelí VW Sharan
HTC - HSPL,flash ROM, odemykani map TT
Helejte se....a jak je to s tou barvou vesty v EU...?? Já jsem se jen dočetl že musí splňovat normu EN471 a jaká je to barva je jedno....ale lidi co znám a jezdí např. do Rakouska tak tvrdí,že Rakušáci jasne vyžadujou oranžovou vestu....!!! Tak jak tedy...??
To, že jsem si ještě nikdy nekoupil novou lékárničku kvůli expiraci staré, ale už několikrát kvůli změnám obsahu, mě prudí - ale tak snad aspoň 2 roky s nějakým dalším výmyslem počkají.
Ta vesta mě nijak neirituje - kvůli Rakousku ji vozím už spoustu let. V pohodě i s lékárničkou ji mám poskládanou před sedlem na deklíku vzduchového filtru - nijak mi nezavazí a je snadno při ruce. A jako jiní, co tak čtu, si ji taky na delší trasy a na dálnicích beru na sebe kvůli bezpečnosti.
Co se týče barvy do Rakouska, tak to by bylo dobré najít - já byl přesvědčen, že rakušáci nechtějí oranžové (že to tam mají vyhrazeno silničáři)
Jen k těm lékárničkám: Bacha na ty paragrafy napsané na motolékárně....některé lékárničky vyhláška č.283, platí jen do září 2011, zase nějakej chytrák to vymyslel tak, že pak budou muset být zase jiné lékárničky, zas nějaká nová pakárna, o který pramálokdo doposud věděl...aspoň pro mně je to novinka... že prý už nestačí mít v moto lékárně jen resuscitační roušku, ale musí být resuscitační maska s výdechovou chlopní. Stejně nevím na co, když umělé dýchání prý už se nesmí dávat.....někdo se na tomhle tahu pěkně nakapsoval.[/quote]
Máš recht přesně to jsem zjistil taky!!!
... servis a diagnostika BMW Motorrad
Minimalne v Rakousku musi byt veste cervena. Zelenou ma Policie, tudiz to musi byt odliseno. U nas je barva na rozhodnuti ridice.
R 1100 GS r.v. 1995 www.tomphotos.eu
Tady neco ke spekulacim o vestach.
Osobni zkusenost nemam, tak tedy, co jsem precetl, prip. prelozil.
Norma EN471 - Pozadavky a testovani vystrazneho obleceni
obsahuje mimo jine:
- vyklad pojmu
- pozadavky na materialy
- pozadavky na vystrazne prvky (reflexni)
- doporuceni rozmisteni reflexnich prvku a predpis jejich rozestupu a velikosti
- predpis testovani, napr. za mokra
atd.
Povinna vystrazna vesta
Zdroj: www1.adac.de/ADAC...t.asp?TL=2
V mnoha statech je noseni vystrazne vesty povinnosti. Ridici motorovych vozidel jsou povinni obleknout vystraznou vestu, kdyz opousti sve vozidlo na silnici nebo dalnici po nehode nebo pri poruse. Kdo tento predpis neuposlechne, musi pocitat s pokutou.
Vystrazne vesty musi odpovidat evropskym Standardum a byt oznaceny kontrolnim oznacenim EN471. Reflexni vesty mohou mit barvu cervenou, oranzovou nebo zlutou. Vyjimku z povinnosti pouzit vestu tvori jen ridici malych motocyklu a motocyklu (vyjimka: Belgie, Slovensko, Monte****oo).
V Belgii je vystrazna vesta povinna jak pro ridice auta, tak motocyklu. To same plati pro Lucembursko a Slovensko.
.
.
.
.
V Rakousku vznika krome povinnosti nostit vestu pri nehode a poruse, take povinnost mit vestu pri sobe. (podle vyse uvedeneho se tedy na ridice mototcyklu se tato povinnost nevztahuje)
.
.
.
V Monte****u musi byt vystrazna vesta byt pripravena na operadle ridice k obleknuti. (jak je tomu u motocyklu se zde neuvadi)
Potrebuji vystraznou vestu v zahranici?
Zdroj: www.adac.de/infot...geId=48406
Pred cestou do zahranici si mnozi kladou otazku, zda je potreba vystrazna vesta a pokud ano, na co je potreba dbat pri nakupu. Zde mate nejcasteji navstevovane zeme a informace, jak musi varovna vesta vypadat.
Rakousko
Musite mit vystraznou vestu ve vozidle a pri nehode nebo poruse na dalnici/rychlostni komunikaci/silnici si ji take obleknout, pokud opoustite auto, za ucelem napr. umisteni vystrazneho trojuhelniku. Jinak hrozi pokuta od 14ti euro.
Ridici motocyklu jsou povinnosti nosit varovnou vestu zbaveni.
Slovensko:
Ridic auta i motocyklu musi mit vystraznou vestu u sebe a obleknout si ji, pokud mimo mesto pri nehode nebo poruse opousti vozidlo a zdrzuji se na vozovce nebo krajnici. Jinak hrozi pokuta od 50ti euro.
A jeste muj dodatek.
Osobne ve veste jezdim. Kdyz prsi, je sero, tma, osklivo, spatne videt. Vesta, kterou prodavaji mi na motorce vydrzela 1 jizdu a byla roztrhana. Dnes mam vestu usitou na miru, da se stahnout a povolit. Je na ni daleko vic reflexnich prvku, zpredu i ze zadu. Jen na ni nemam nasivku EN471. Je to, myslim, to nejmensi, co muzu pro vlastni bezpecnost udelat.
Upravil paulik78 dne 14.02.2011 14:17
Díky za info.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
(3) Vodič motorového vozidla, ktoré je povinne vybavené bezpečnostným odevom, 14) je povinný mať bezpečnostný odev oblečený, ak sa zdržiava na vozovke mimo vozidla počas núdzového státia, najmä pri prerušení jazdy pre chybu na vozidle alebo v dôsledku dopravnej nehody; pritom nemožno použiť taký bezpečnostný odev, ktorý je zameniteľný s bezpečnostnými odevmi používanými ozbrojenými silami alebo ozbrojenými bezpečnostnými zbormi.15) paragraf 5
Mam zelenu vestu aj oranžovu a ked som stal s motorku vedla policajtu a pritom som mal oblečenu tu zelenu vestu a pritom bolo dost škarede počasie tak mi nic nepovedali.Použivam len ked je dost sichravo alebo ho šviham po dalnici
Kamos loni pred koncem roku dostal v Rakousku 10 Ecek pokutu za zelenou vestu. Jak mu pry tvrdili, pokuta to byla symbolicka aby si to pamatoval. Vestu mel uvnitr auta, v kapse ridicova sedadla. I tak to nase** Na prvni benzine shanel novou a je pravda, ze tam zelenou nemeli. Koupil oranzovou za 30 Ecek.
Upravil spea - ToM dne 14.02.2011 18:59
K lékárničkám cituji útržky z článků časopisu Supermoto 2/2011:
Největší mystifikací,za kterou mohou hlavně prodejci snažící se za každou cenu urvat si svůj kus žvance,je různost údajů,odkdy se musí nové lékárničky používat.
Oficiální údaje Ministerstva dopravy ČR zní následovně:
autolékárničky podle stávajících předpisů (nesou označení vyhlášek č. 341/2002 a č. 283/2009) je možnépoužívat až do 30.9.2011. Od 30.9.2011 je nutné používat pouze motolékárničky podle vyhlášky č. 216/2010
Označení lékárničky není samospasitelné,je nutné,aby byla kompletní a měla dostatečnou expiraci.
Což tedy pro nás znamená pokud disponujeme starší lékárničkou doplnit si ji o resuscitační masku s chlopní a filtrem a leták o postupu při zvládání dopravní nehody.
Upravil misak dne 14.02.2011 19:47
Jedu? Tedy žiju!
misak napsal:
To asi ne,myslím že mají bílé jako naši flojdi
No právě - helmu v zelené reflexní můžeš mít a vestu ne ?? Trochu schizofrenní...
Ja tu rakouskou policejni prisnost tak trochu nechapu. Zatim jsem s nima osobni zkusenost nemel, ale asi neni o co stat. Nastesti je to vse zatim na urovni "jedna pani povidala". Nejvetsi zkusenost mam s polakama, ale na ne si stezovat nemuzu.