ahoj, mohli byste mi prosím poradit či předat zkušenosti k výbavě na venkovní pobyt při motoulání? Předem díky, zajímají mě zápory i klady, vychytávky ať už k spaní či k vaření, nepotřebuji ultraantimráz spacák, spíš na léto a na převoz na motorce, děkuji V.
P.S. spíš to vaření, než spaní... Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.
Co sa tyka varenia, mozno ti to pride ako blbost, ale ja so sebou nosim len toto: http://www.talkiv...p;vmcchk=1
Takze caj, kavu a vifon mam bez problemov kdekolveksliver
sliver napsal:
Co sa tyka varenia, mozno ti to pride ako blbost, ale ja so sebou nosim len toto: http://www.talkiv...p;vmcchk=1
Takze caj, kavu a vifon mam bez problemov kdekolvek
A to kempujes vzdy jen u trafostanice, ze? Nebo mas na motce 220V? R 1100 GS r.v. 1995 www.tomphotos.eu
VasekBohnice napsal:
ahoj, mohli byste mi prosím poradit či předat zkušenosti k výbavě na venkovní pobyt při motoulání? Předem díky, zajímají mě zápory i klady, vychytávky ať už k spaní či k vaření, nepotřebuji ultraantimráz spacák, spíš na léto a na převoz na motorce, děkuji V.
P.S. spíš to vaření, než spaní...
Je to dost o penězích. Kolik do čeho chceš investovat. Jenom vařiče..... můžeš mít obyč liháč, nebo na plyn. kartuše, nebo jsou vařiče který funguji na vše: plyn, benzin, naftu, líh.....
A takhle je to se vším. Trošku víc specifikovat. Co sháníš a v jaké cenové relaci. taky jaký komfort očekáváš. Někdo jede s dekáčem, celtou a ešusem, někdo se spacákem do velehor, nafuk. karimatkou, expedičním stanem, sadou nádobí včetně cedníku....
Efendi napsal:
Je to dost o penězích. Kolik do čeho chceš investovat. Jenom vařiče..... můžeš mít obyč liháč, nebo na plyn. kartuše, nebo jsou vařiče který funguji na vše: plyn, benzin, naftu, líh.....
A takhle je to se vším. Trošku víc specifikovat. Co sháníš a v jaké cenové relaci. taky jaký komfort očekáváš. Někdo jede s dekáčem, celtou a ešusem, někdo se spacákem do velehor, nafuk. karimatkou, expedičním stanem, sadou nádobí včetně cedníku....
Efendi dky, jde mi spíš o omezené finanční možnosti, asi bych šel cetou třeba vyššího středu s tím, že to nakoupím postupně použité - s tím vařením to byl tak trochu fórek, ale nikdy jsem to neřešil, tak se raději zeptám zkušených - takže pokud to půjde, nechci zůstat u ešáku z hliníku a vařiči na pevný líh - zase třeba cedník nevím, jestli bych využil, krom cezení benzínu na východě Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.
2 VasekBohnice:
si tak nejak myslim, ze ti nejde moc poradit... Dotaz je moc obecny a co clovek, to jine potreby. Nekdo cestuje ve dvou, tudiz potrebuje vetsi stan, nekdo potrebuje perovy spacak, jinemu staci tropicky spacak. Nekdo uvari maximalne vodu na kafe, jiny bude kuchtit i gulas. No a podle toho je treba se vybavit. Takze obecne, to co vyhovuje mne, nemusi sedet tobe. A pokud nenapises napr. shanim varic na ohrev vody na caj a kafe, poradte atp....tezko raditi ze...
Tak za mě první tip: Vložka do spacáku. Nevadí, že se zasviní a můžeš ji v klidu vyprat (spacáku ať už peřáku, nebo duté vlákno, každé čištění a praní škodí) Je vyráběná povětšinou teď z fleecu, takže může sloužit i jako deka večer apod.... viz např. tady: http://www.jurek....mhlmenu=43
Spacák: Z hlediska sbalitelnosti a tepelného komfortu jsem za peří s dobrou svrchní látkou. (jak péřák namočíš, hůř se suší) Za mě doporučuju Rakoncaje, tj. http://www.sirjos...
S nádobím nevím. Já používam ten ešák, protože ho můžu v klidu privázat nekam nahoru, nezabírá místo v kufrech a kdyby ho snad náhodou někdo šlohnul, tak za 80,- koupim v armyshopu novej. Dělaj pěkný lehoučky věci, ale titanová miska za x peněz a bát se aby na ní někdo ve tmě snad náhodou nešlápl.....
Upravil Efendi dne 27.02.2011 21:20
Shani spacak spis na leto,to je perak uuuuuuplne zbytecnej. Nejaky duty vlaknp,malej po sbaleni a klid. Ja mam od Husky espace-zadnej profi vyrobce na outdoor,spis hypermarketova znacka. Ale je malej,jsem s nim naprosto spokojenej a na Marmolade jsem prezil i -3,pravda trochu jsem se priobliknul Karimatku doporucuju thermerest samonafukovaci,mam 3,8cm a je to pohodlny a hlavne v zime mi odspoda vraci teplo. Taky ji mam o 10 cm sirsi nez standart a je to znat. Varic mam benzinovej od colemana(nejlevnejsi benzinak s regulaci co jsem sehnal) nebavilo me kupovat plynove naplne,takhle rozepnu rychlospojku u motorky naplnim a mam na 14dni vareni zajisteny. A hlavne si kup dobrou zidlicku po celodennim sezeni na motorce je to parada si vecer sednout jinak nez na zem.
Aktualne 1250 GSA HP
http://www.sirjos...ka-290.htm prtavej perak.
ja to jen doporučuju za sebe. dutý vlákno ve stejném tepelném komfortu bude prostě větší.
karimatku samonafuk jo, opět je tady otázka možnosti zcizeni a ceny. Jinak thermarest jsou osvědčený, možná lehce cenově výš. Když pohledáš, někde se tady řešili a tam jsem dával odkaz na jiného výrobce co mi doporučovali kluci z cestovky co dělá outdoor zájezdy a maj to otestovaný. Jen si nemůžu vzpomenout na název.
Upravil Efendi dne 27.02.2011 21:45
xavier napsal:
Tak ten je super,ale taky cena 6 tis. neni uplne malo za letni spacak,ale dobrej typ.
jj. ale zas moje bejvalka od nich má spacák a po šesti letech používání je jak novej. (já mám rok, tak nemůžu soudit a taky jsem se kroutil při placení, ale nelituju) Jen ho to chce doma skladovat nesbalenej. Je fakt, že s cenou je to horší, ale spacák je základ. A když se přidá ta fleecová vložka, kterou opravdu doporučuju každému, tak se komfort zas o něco zvětší.
Upravil Efendi dne 27.02.2011 21:51
sliver napsal:
Takze caj, kavu a vifon mam bez problemov kdekolvek
A to kempujes vzdy jen u trafostanice, ze? Nebo mas na motce 220V?
Nie, ale este som nebol nikde, kde by nebola zasuvkasliver
díky všem, je to tak, jak jsem tušil, nejdřív musím zjistit, co vlastně na co chci, zatím předpokládám, jaká bude praxe a co mi bude chybět, to se uvidí
spacák duťák či péřák, vařič benzín s regulací, samonafukovací karimatka - to jsou přesně ty perly, které hledám , dík moc!
Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.
Hlavně nezapomeň na sirky. Bez těch je ti každej vařič na dvě věci. No a aby přežily i pod vodou, tak je na to dobrá malá lahvička s dobrým víkem. Outdoor je mě španělskou vesnicí, ale na vandry jezdím od cca 14 let a jezdil jsem i v zimě. 95% pod širák. Takže sirky, dobrý oblečení, dobrej spacák, kus lana, nůž a lžíce.Místo vařičů a podobných ptákovin mě stačí mačeta a nebo sekera. Prostorově skoro nastejno, ale širší využiti. Ovšem to lze používat za předpokladu, že jedu tam, kde si rozdělám oheň a hned mě nezastřelí Na poušti asi není o čem.Místo stanu stačí plachta. Ale pořád je to o tom, kam a kdy jedu. Rozdíl ve vybavení na zádech a na motorce velkej nevidím - požadavky jsou stejné - co nejvyšší komfort s důrazem na co nejmenší objem a hmotnost.
Ešus je fajn, ale malá pánev je taky úžasné zařízení. Doporučuji na všechno pořádnej hadrovej futrál.S pánví ani ešusem se moc mejt nebudeš a od ohně i od jidla a vařičů je pak pěkně zas... a mastnej. S futrálem to je hned lepší. A šátek. Vysmívaná součást garderoby, ale praktické použití od ochrany různých částí těla až po utěrku, chňapku, pomocný úvaz........ale žádnou umělinu!
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Tak má výbava:
Vařič: http://www.svetou...1-power-pz
spokojenost. 14 dní v alpách, každodenní vaření (min. kafe, čaj) a spotřeba 1 kartuš.
Karitatka: http://www.nejlev...-1623.html
funkčně super. Jen začala ucházet a byl jsem nucen ji reklamovat. JUREK je seriózní česká firma, žádný problém. Právě kupuji druhou pro přítelkyni.
STAN: http://www.pingui...pus-3.html
mám dva metry, chtěl jsem něco vetšího i s předsíní na zavazadla. Pár bouřek jsem v něm zažil, nikdy nepromokl. Postavení stanu v jednom člověku do 15 min. Musím ušít pouze kus plachty pod stan, hlavně kvůli věcem v předsíni, ať nejsou přímo na trávě, hlíně.
Zatím jedinou slabostí je spacák... mám nějaký obyč. ala tesco. chci to řešit před letošní sezónou. Představa je mít dva druhy spacáků. letní a zimní. Multifunkční neexistuje.
Oblečení:
vše funkční prádlo z merino vlny (Devold Multisport, redram, Icebreaker). trošku úchylné jezdit ve 30ti stupních v triku s dlouhým rukávem, ale fakt to funguje.
Nepromokavé vaky:
mám jeden 80 litrů, zbytečně veliký. chci to změnit na dva menší.
lochman přiložený následující obrázek:
Karimatku určitě ne Jurka. Dělá dobrý stany, slušný spacáky, ale na karimatky má neskutečně moc stížností a reklamací. (možná proto, že to není jeho výroba)
Efendi napsal:
Karimatku určitě ne Jurka. Dělá dobrý stany, slušný spacáky, ale na karimatky má neskutečně moc stížností a reklamací. (možná proto, že to není jeho výroba)
efendi, díky za upozornění. Máš nějaký typ na lepší?
Efendi napsal:
efendi, díky za upozornění. Máš nějaký typ na lepší?
Osvědčené jsou therm-a-rest (drahé) a už jsem si vzpomněl co mi doporučovali kluci turisti... Pacifik Outdoor.
Za mě osobně: Ušetřit na karošce a koupit tlustou pěnovku a ušetřený peníz vrazit do spacáku.