Mám Nolan N 103 a Schuberth C3.
Obě nové a jednu musím prodat, jinak bude ležet zbytečně doma.
Obě jsem vyzkoušel na cca 10 km projížďce:
Počasí: Jasno, bezvětří.
Teplota: 12°C - 14°C
Rychlost: Střídavě od 0 - 160 km
Měřím 184 cm.
Motocykl BMW R 1200 GS
Plexi na motorce mám z GSA, takže o chlup vyšší než klasické GS.
Pořizovací cena:
Nolan N 103:6.250,- Kč
(+ 150,- Kč za vstup na Motosalon 2011 a 500,- Kč za zákaz parkování. Bůh žehnej jinak bezcenným politikům za Osobu blízkou, která to ostatně jako vždy a všechno, snad zase zaplatí ...)
Schuberth C3:9.999,- Kč
(+ cesta do Mělníka 38 Km a 1,- Kč diškerece, aby Tomáš neřekl, že tratil..)
Dekor:
Schuberth C3 ....čistě bílá ....
Nolan N 103 ....černobílá....
První dojem:
Schuberth C3 je v ruce výrazně lehčí. Působí tak velmi jemně a křehce (píšu o pocitu, nedělám crash testy...). Německý výrobce uvnitř helmy udává váhu "ca 1.570 g.
První, co mě napadá při pohledu na ni, je jednoduchost a účelnost... Všechno zapadá, zámek odklápěcího spodku helmy při uzavření není ani slyšet (za mě by mohl být hlučnější, jsem zvyklý na to, že helma "zaklapne"...). Při odklopení do vrchní polohy zapadne a pevně drží. Hledí má přesné a pevné polohy odklopení a nemá tendenci se zavírat, ani otevírat i při vyšších rychlostech. To oceňuji, protože jsem zvyklý po většinu roku jezdit s ne úplně uzavřeným hledím a vyhovuje mi, jak mi vítr funí na čenich.... Sluneční clona pevně drží v zavřené poloze. Její ovládání levačkou na "límci" je pro mě překvápko, ale rychle si zvykám...
Při pohledu dovnitř přilby mi přijde, že na spodku helmy (vlastně na jejím vršku) soudruzi z eNDéeR něco zapomněli. Po rychlém nalezení náhledu na internetu ale zjišťuji, že je to správně...uff... Důkladnější zkoumání proč to tak je napovídá, že ventilační otvory nad hledím společně s absencí měkké výstelky zabrání pocení v horku... jo, chápu... Ovládání ventilace přilby je i v zateplených zimních rukavicích dobře ovladatelné a nehledám ho.
Hledám nějaké nedodělky v uchycení polstrování, ale ne a ne je najít. Při pohledu zespod do uzavřené helmy mám pocit luxusního provedení a fajnovou kvalitu použitých materiálů. Třešnička na dortu jsou bílé drobné nápisy Schuberth na černém podkladu polstru vedle očí... jo, hezký... Materiál, ze kterého je vyrobeno "závětří" pod bradou, je velmi příjemný na omak a není vůbec na krku cítit.
S uzavřenou helmou na hlavě nemám nikde nepříjemný pocit škrábání, dření nebo něčeho nepříjemného, ať mám hlavu v záklonu, předklonu, nebo s ní vrtím do stran.
Nolan N103:
Beru do ruky a je znát, že v té ruce opravdu něco držím. Italský výrobce vzadu na samolepce udává hmotnost 1.725 g.
Uzavření odklápěcí části doprovází očekávané ...KLAP... Tak jo, to znám. Ale co to? Okolo uší "prázdno", něco tam chybí. S přilbou na hlavě beru příručku a prohlížím příslušenství dodané výrobcem. Přiložené výstelky pasují do otvorů okolo uší přesně a vyplní otvory připravené designéry z Itálie pro interphone. Za jízdy se netoužím vykecávat, takže přiložené výplně vyndávat nebudu... Jo, teď je uvnitř vše tak, jak jsem zvyklý.
Otevírání je trochu jinak, jsou tam ovládací prvky dva, takže to vyžaduje spolupráci palce a prostředníku, ale nic, na co by si člověk nezvykl.
Po estetické stránce u mě Nolanka vede. Ta černobílá jí sluší (to nemluvě o letošním bordovém provedení, které je pro mě bohužel s ohledem na výstroj a oranžový odstín motorky bohužel barevně úplně mimo). Schuberthka se dá sehnat v černobílé samozřejmě taky, ale za úplně jiné peníze. To radši dám "ušetřené Euro" za individuální úpravu (i když to soudruzi z NDR výslovně zakazují, asi potom nebudou chtít uznat záruku, šibalové...).
Odklápěcí část má pozoruhodnost - při úplném vyklopení jakoby zajíždí dozadu, čímž spodní část nahoře ustupuje a přilba s odklopeným spodkem oproti Schubertce působí kompaktněji... Břit těsnící gumy okolo hledí je u Nolanky integrován v přilbě i okolo lícnic a ne jenom z vrchu jako u Schubertky, působí to na mě důvěryhodněji...
Polstrování, kterého jsem se lekl sestřičky z Německa, je uvnitř na pohled důkladnější a útulnější. Výstelka nahoře je celistvá a působí na mě pohodlněji. Průduchy jsou tam také, ale jenom čtyři podélné otvory cca 1cm x 4 cm. Na rozdíl od Schubertha má Nolanka v zadní vnější části pod chromovou mřížkou ventilační otvory, takže mám dojem, že to bude luftovat také dostatečně. Že tam ty otvory opravdu jsou, to alespoň doufám. Protože jednu z nich chci /musím/ prodat, tak jsem ani jednu přilbu nerozebíral, jenom jsem tam zkusil zvenčí ústy profouknout. Až budu mít dostatek prostředků na důkladnou recenzi, rozeberu klidně obě na prvočinitele...
Jezdím v zimě v létě v kukle a hlava se mi nepotí, takže nevím, jestli ocením funkčnost na úkor pohodlí, které pocitově pro mě je v Nolan N103 vyšší.
"Závětří" pod bradou je vyrobené z ne tak příjemného materiálu jako u Schubert C3, takže se dostavuje známé škrábání pod bradou. Kdo jezdí v kukle jako já, tak tento fakt může opomenout, ale v zájmu objektivity, uznat to musím. Stejně také to, že sluneční clona má tendenci se při klepání do spodku helmy vysunovat... asi drobnosti, které se buď dají reklamovat, nebo si to majitel musí vychytat sám...
Co se ale vychytat musí zcela jistě je to, že výrobce i prodejce výslovně upozorňují na to, že se musí pravidelně dotahovat pinlock, aby nedošlo k jeho chvění a tím k poškrábání hledí. Na to se záruka nevztahuje a bude to asi vyžadovat zvýšenou pozornost.
Tak, prohlídka je hotová, takže jedu ven.
Schuberth C3
je na motorce za jízdy opravdu tišší. Je to asi v té jednoduché linii. Zkouším hlavu sklonit, nebo naopak vystrčit víc nahoru. Hlučnost se potom samozřejmě mění, ale musím uznat, relativní tichost, pokud se to na motorce dá tichem nazvat, je uvnitř helmy zřejmá.
Nolan N103
je na tom v tom ohledu hůř. Ačkoli je mi pohodlnější a cítím se v ní lépe než v Schubertce, je hlučnější. Jediné, co se s tím dá dělat, je pořídit vyšší plexi, v mém případě větrný štítek, který už mám tak jako tak objednaný. Pokud mám hlavu v závětří, je celkem pohoda.
Jak tak s tou hlavou na motorce melu sem a tam, tak ještě jeden plus pro Schuberth C3 - je sakra znát menší váha. Nerovnosti, drncání, nebo zrychlení a brzdění je se Schuberthkou příjemnější (pokud se to tak dá napsat), než s její těžší sestřičkou z Itálie
Doplňky:
Kolik stojí originální doplňky na jednu či druhou helmu nebudu vypisovat, každý si může najít sám. Vezmu to jenom porovnáním ceny:
Schuberth C3 je cenově zhruba dvojnásobně dražší než Nolan N103 a totéž platí i o doplňcích.
V tomto ohledu hodnotím pouze cenu, neznám kvalitu doplňků od jednoho či druhého výrobce, ale tentokrát je v Itálii setsakra levněji než v Německu...
Takže na závěr:
Za mě, a je to jenom můj pocit, pohled, využití, potřeba a vkus:
V poměru cena versus užitná hodnota je pro mě jednička Nolan N103
Tak a je to venku...
Ale ješitné ego si žádá Schuberth C3...
Je to přece značka, že...???
A každý ji chválí, že...???
A podle ní se dělají helmy "originál" BéeMWé, že...???
Takže jsem tam, kde jsem byl na začátku...
Nevíte prosím Vás náhodou někdo, kterou přilbu si mám nechat a kterou mám prodat...????
Děkuji Vám za radu......
Upravil radosek dne 20.03.2011 16:35
Nolan N103 versus Schuberth C3 - Recenze, aneb prosím o radu
Přidané 20.03.2011 16:44
Nolan má podle mě 2 výrazný nevýhody a to je velká hmotnost a dvojitý plexi se rychle poškrábe jedno o druhý. Za další se plexi nemá mlžit ale to funguje jen chvíli, asi je to jen napajcovaný nějkým sprejem. Chtěl sem jí ale ted nevim nevim.
Přidané 20.03.2011 16:50
Jeste bych vzal v uvahu z jakeho jsou materialu, Nolan je plastak....pro mne by to byla jasna volba kdybych chtel vyklapecku- Schubert-vaha,material,zpracovani....ale jestli ti vyrazne nesedi tak nevim,nevim.
Aktualne 1250 GSA HP
Přidané 20.03.2011 16:54
To není že výrazně nesedí... Na Motosalonu v Letňanech jsem Schuberthku měl na hlavě a fakt mi nesedla. Takže proto nákup Nolanky. Ale teď ta od Bawika mi padla jako ulitá... doufám že nedělají co kus to originál...
... a když si vezmu kuklu, není co řešit, v Schuberthce pohoda...
... akorát že pohoda proti pohodě + 4.000,- Kč.........
Upravil radosek dne 20.03.2011 16:57
Přidané 20.03.2011 16:56
Pokud jsi majitelem BMW, tak bys měl poslechnout "ego" nekompromisně všechny ostatní aspekty potlačit.
Teď vážně: Nolanka 103 není za ty prachy úplně košér. Taky jsem jí hrozně chtěl, ale má svoje už mnohokrát diskutované chyby a i za méně peněz seženeš lepší helmu. Hlavně jsem měl pocit, že z ní mám dost omezený výhled. Pokud máš doma C3, tak bych se jí určitě nezbavoval.
Přidané 20.03.2011 17:17
To Radosek:Mohu se tě zeptat,jaký máš obvod hlavy.Taky jsem měl o tu helmu zájem,ale byla to 58-59 a já mám 57,5.Podle toho co píšeš tak ti sedí bezvadně.
Dum spiro,spero.
Přidané 20.03.2011 17:18
xavier napsal:
Jeste bych vzal v uvahu z jakeho jsou materialu, Nolan je plastak....pro mne by to byla jasna volba kdybych chtel vyklapecku- Schubert-vaha,material,zpracovani....ale jestli ti vyrazne nesedi tak nevim,nevim.
PRESNE TAK.
C3 je laminat pokud vim, N103 polykarbonat.
+ to skrabani plexi o vnitrni plexi je znama vec... pristi tyden si jedu k Hamouzovi pro TRETI plexi.
...pomaha lehle prilepeni silikonem kdyz to clovek koupi..
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Přidané 20.03.2011 17:22
biker755 napsal:
To Radosek:Mohu se tě zeptat,jaký máš obvod hlavy.Taky jsem měl o tu helmu zájem,ale byla to 58-59 a já mám 57,5.Podle toho co píšeš tak ti sedí bezvadně.
Mám obvod hlavy 58 cm a to eLko fakt sedí...
Ale proč mě neseděla ta v Letňanech (taky eL) a naopak, proč seděla ta v Letňanech Bavikovi a neseděla mu ta poslaná... to je záhada...
Přidané 20.03.2011 17:22
tracer napsal:
Pokud jsi majitelem BMW, tak bys měl poslechnout "ego" nekompromisně všechny ostatní aspekty potlačit.
Teď vážně: Nolanka 103 není za ty prachy úplně košér. Taky jsem jí hrozně chtěl, ale má svoje už mnohokrát diskutované chyby a i za méně peněz seženeš lepší helmu. Hlavně jsem měl pocit, že z ní mám dost omezený výhled. Pokud máš doma C3, tak bych se jí určitě nezbavoval.
N103 mi prijde jako dobra volba pro ty, co nemaji na C3.
Kdyz porovnam hlucnost v nasi Arai (za cca 25k, 7 let stara) s N103kou, tak je Arai asi o dva vesmiry tissi.
Ja si koupil N103 NA SKUTR.. zatim jsem ale nenasel odvahu dat nejakych 25-30k za 2 nove C3ky/System6ky...
---
jinak obhajoba N103 vuci C3 mi prijde znacne ujeta. Jedina omluva snad muze byt, ze v tom nekoho vylozene tlaci hlava...
Upravil hicks dne 20.03.2011 17:24
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Přidané 20.03.2011 20:49
no pokud se nepletu, tak do C3 se dají dát různě silné výplně...?
mám C3 a jsem za ní nesmírně vděčný, i když je to vo infarkt při placení... měl jsem kliku, sehnal jsem ji v Loiuse v Linzi s extra slevou v akci a ještě na zákaznickou kartu další sleva... v době, kdy byla za cca 16 jsem ji sehnal ofiko novou se zárukou něco málo pod 12
HLAVNĚ TO BYLA JEDINÁ VYKLÁPĚČKA, KDE JSEM NEOPÍRAL BRADU O VÝKLOPKU (podbradek nevadil žádné helmě )
doplním detaily, které rozhodly:
- prostor - když nasadím C3, jsem jak v Rollsu
- světlo + mlha + dioptr. brýle - super ovládání, větrání, nandavání s dioptr. brýlemi, stínítko vevnitř, takže nemusím mít tmavé dioptr. brýle s sebou atd., skvělý výhled, nemlží se ani vnější ani vnitřní "sklo", skvěle větrá a větrá, když chceš, uzavřený spodek helmy kolem krku
- materiál - je z vlákna S.T.R.O.N.G., speciální, sklolaminátový duroplast matrix
- (ne)váha - pouhých 1570g
- ticho - hladinou hluku < = 84 dB (A) při rychlosti 100 km/h
Upravil VasekPraha dne 20.03.2011 21:12
Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.
Přidané 20.03.2011 21:05
to Radosek: mam take obe dve, a vis jak jsem to vyresil? Nechal jsem si je obe, jednou vezmu tu a podruhe tu, jak mam zrovna naladu. Kdyz jedu s manzelkou, beru N103, protoze tam mam interphone F4 a manzelka ma jinou helmu, tak to abychom se slyseli - jen na vysvetlenou. Kdyz jedu sam, vetsinou beru C3, orig. interphone s F4 nekomunikuje. Asi jsem ti moc nepomohl
Upravil Massik dne 20.03.2011 21:06
Přidané 20.03.2011 21:21
já mám od letoška taky Nolanku N103 dával jsem za ní 7999 ale nekupteto žejo :-) oproti předešlé helmě jsem si polepšil znatelně a odost ale v porovnání se Schuberth C3 nevím no...prostě je to podle mého jako porovnávat Octávku a Superba...prostě už jinčí cenová a kvalitová relace..
jinak já mám s Nolankou najeto cca 2 tis km zatím a spokojenost
Přidané 20.03.2011 22:20
Taky mám v současné době N103 a a nově C3.Nolan po třech sezonách,musím dodat spokojených sezonách,bude chránit kamarádovu hlavu.
C3 je oproti Nolanu:lehčí,mnohem tišší,slunečná clona daleko pruhlednější a na ovládání jednodušší.
N103 oproti Schubertu je o něco pohodlnější,sklapování snažší,klapne hned a je jednodušší,deflektor na bradě oproti C3 nebrání okamžitému sklapnutí.Taky o dost levnější.
Celkově vítězí C3,hlavně rozhodla mnohem menší hlučnost.
Přidané 21.03.2011 02:03
nechal bych si C3 taky sem jí chtěl ale pak sem si zkusil systém 6 a je jasno co budu kupovat . on je to taky schuberth ale díky jinému tvaru předku mi sedí líp.
N103 sem měl na hlavně chvíli a až tak mě to nenadchlo o proti C3. Pokud na ní máš di do ní